Az erős, a derékfájós, a hajlékony és a kismama

A differenciálás minden személyközpontú pedagógus alapfeladata. A homogén csoport haladása kiszámíthatóbb, de kevésbé sarkall kreativitásra tanárt, diákot egyaránt. A frontális oktatás ugyan könnyebb, de kevésbé eredményes, nem is beszélve a dolog élvezeti értékéről. Szóval minden érv amellett szól, hogy oktatásunk legyen integrált, a csoport tagjai kapjanak személyre szabott, differenciált feladatokat, a pedagógus meg legyen szíves kitalálni, hogy ez hogyan megvalósítható. Nem hiába mondják, hogy a pedagógia is egy mesterség, én meg ráadásul mindig hozzáteszem, mert rögeszmésen hiszem, hogy több annál: művészet.

Ami a jógát illeti, hát azzal sincsen máshogy. Ha a csoportod úgy alakul, hogy eljönnek ŐK, a címadók, akkor hajrá, tudj mit kezdeni velük. Így, egyben. S ha kihívás, hát örülj neki.  Hát én nagyon örültem és gondoltam, megosztom veletek is az élményt.

Ők meg nagylelkűen rábólintottak. Névtelen-1

 Szóval az világos, hogy nem vagyunk egyformák. Kinek ez, kinek az megy jobban vagy kevésbé. Azért gyakorolunk, hogy fejlődjünk. Tehát nincs abban semmi meglepő, hogy ha az ember azt mondja, hogy PILLANGÓ, akkor a következők tudnak történni:

Teljesen rendjénvaló: mindenki a saját határait feszegeti. Na de amikor arra kell ügyelni, hogy baja ne essen senkinek, közben  meg azok a bizonyos határok mégiscsak elérendők, hát akkor nagyon sokféleképpen tud kinézni ugyanaz a gyakorlat… vagyis hát közel ugyanaz…

És így tovább, minden ászana több változatban, több szinten. A szádanából  mindenkinek a magáé dukál. Aztán meg lehet örülni, hogy a végén a pranajámánál mindenki összetalálkozik: a differenciált csoport gyönyörűen, egyöntetűen zümmög.

A szemük hunyva, így nem látják, hogy vigyorgok.

Köszönöm ezt az órát!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s