Széles spektrum

Amíg nem jön valaki iskolalátogatásiért, addig gyorsan leírom a mai napom.

zold-kakas-liceum

Szokatlanul korán keltem – illetve mostantól ez lesz a megszokott. Noha minálunk kilenc előtt meg sem próbálkozik senki a tanítással, de az érettségi más. A világ jelenlegi állása szerint az tud leérettségizni, aki képes korán kelni. Diákjainkat igyekszünk felkészíteni erre a megpróbáltatásra, ezért az ún “kisérettségik”  szintén korán kezdődnek, ha virrad, ha nem, reggel nyolckor. Szóval ébresztő hatkor, suliban kollégákkal rendezkedés fél nyolckor, névsorolvasás, dolgozatosztás nyolckor.

Kilenc után kicsivel megérkezett Réka, a jógatündér. negyedéves a TÓK-on és a szakdolgozatát a jóga óvodásokra gyakorolt üdvös hatásaiból írja. Akciókutatással készül, tehát a kispesti Delfin csoportba járunk minden hétfőn jógázni a kicsikkel. Réka egyre bátrabb, lassan átveszi tőlem a foglalkozás vezetését. A kicsik bámulatosak: mindenre emlékeznek, mindent tudnak és hozzá, mi tagadás, rettentően cukik. A Nagy Ölelés után elbúcsúztunk a kicsiktől, irány vissza a Kakas, közben Rékát a metrónál kiraktam.

pillango

Megérkezve felnéztem a nagyterembe, ahol az ötven diákunk izzad a dolgozat felett. Szépen, fegyelmezetten szenvednek: négy óra rettentő sok idő a mi izgága srácainknak. A kollégák sem tűnnek nagyon fittnek. Mindenesetre lejöttem a titkárságra, 11-13-ig én ülök itt és intézem, ami eszébe juthat egy diáknak. Délben megyek fel ismét, hogy ünnepélyessé tegyem a dolgozatok beszedésének aktusát. Ezután jön majd még az igazi izgalom: a javítás után tudjuk majd meg, valójában mennyire érettségire érettek a diákjaink.

WP_20150518_08_59_26_Pro

(Az illusztrációkat nagyhirtelen a korábbi bejegyzésekből szemelgettem. Jól példázza a pontatlanságot, hogy ötven diák írta ma a magyar kisérettségit, nem úgy, mint valaha Lilla a fizikát)

 

 

13 órától felvételi van, persze oda is be kell menni. A felvételizők nem először járnak nálunk, jelentkezőként már volt egy jó órás beszélgetésük Gabival, tapasztalt tanácsadónkkal. Gabi igyekszik felkészíteni őket, mi vár rájuk, de azért sokan megszeppennek látva a sok tanárt, akik körben ülve mind őrájuk kíváncsi. Pedig se matekot, se nyelvtant nem kérdezünk tőlük. Arra vagyunk kíváncsiak, milyen emberek ők, mit tudnak önmagukról, miféle hajtóerő kergeti őket erre-arra a világban, milyen céljaik vannak. A döntést ugyan én mondom ki, de annak alapján, amit ez  a nagy kör lát belőle, az újonnan megismert gyerekből.

DSC_0032 (1)

Lehet, hogy nem is tudom kivárni a felvételi végét. Három előtt el kell indulnom a TÓK-ra, ahol a leendő óvodapedagógusok és tanítók egy része a kötelezően választható tárgyak közül a jógát választotta. Este hétig két csoport követi egymást, egy kezdő meg egy haladó. A harmadik félév végén vizsgát is tehetnek és iskolai, óvodai jógainstruktori képesítést kaphatnak. A tapasztalat szerint a 80-100 jelentkezőből 20 fér be egy csoportba, de a végére mindig van lemorzsolódás is. Mindenesetre így is alig férünk el az alagsori mozgásfejlesztő terembe.

DSC_0096

Hétkor fejezem be az utolsó órát. Ha minden jól megy, fél nyolcra otthon vagyok és bevallom, nem tervezek már semmi szakmai tevékenységet estére.

Beérem azzal a kellemes tudattal: ezen a napon a magyar oktatásügy teljes spektrumában tevékenykedhettem. 🙂

DSC_0439

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s