Érettségi tabló januárra

Szépen fűződnek össze a dolgok. Az előző, haragos bejegyzésemet éppen az ő tantermük graffitijével zártam. Soha még ennyien nem olvasták egy  bejegyzésemet sem, soha még ennyien nem látták a termükben valaha díszelgő feliratot. Hadd meséljem el a történetüket is hozzá!

Ha jól számolom, már hét szeptember is elmúlt a tanévnyitó óta, mikor a csoport vezetője határozott látomással lépett a  festékszagú terembe, a felhalmozott bútorok között kissé elveszetten ácsorgó új diákjai közé. Tudta, hogy mit akar. Azt kívánta támogatni, hogy az összeverődött diákokból megtartó közösség, a passzív befogadókból önálló ismeretszerzésre képes, aktív tanulók csoportja formálódjon.

– Még van egy kis elintéznivalóm – mondta. – Addig kérlek, rendezzétek be az osztálytermet. Mindjárt jövök – és valóban kiment. Ácsorgott egy kicsit a folyosón, megivott egy kávét a tanáriban, aztán visszasétált. A teremben szépen, három padsorban egymás mögött álltak az asztalok. Két padsor között szűk folyosó – legfeljebb egy ember fér el ott – nyilván a tanár, aki ellenőrzi az órai munkát, vagy a felelő, aki a táblához igyekszik. A tábla előtt, a padsorokkal szemben két egyszemélyes pad összetolva tanári asztalnak, mögötte egy szék.

– Köszönöm – mondta a szép csendben várakozó diákoknak – lássunk munkához- és mindenki legnagyobb meglepetésére lefényképezte a tantermet.

Ez volt az első fénykép, ami felkerült a facebook-csoportba, mely az évek alatt folyton változtatta a nevét a csopvez-admin jóvoltából. Talán ekkor éppen Csillámpónik voltak, nem érdemes firtatni, miért.

Öt év múlva a helyiség a következőképpen nézett ki:

A terembe belépőt lágy fény fogadta. A plafonon a kétségtelenül ronda és undok hangon zümmögő armatúrákra az évek során hangfogó-fényszínező gézek kerültek. Locsogott a terem a festéktől, amikor a gézdarabokat piros, sárga, kék, zöld festékkel teli edényekbe mártogatták és türelmetlenül ki-kiemelték ellenőrizendő, hogy elérték-e már a kívánt színhatást. A felmosás közepesen sikerült, a takarítók kicsit morogtak, de az egész iskola csodájára járt a színpompássá varázsolt fénycsöveknek.

A padok körberendezve helyezkedtek el egy majdnem zárt karéjt alkotva. A táblát mintegy nyiladékon keresztül lehetett látni mindenhonnan. A táblának háttal nem volt asztal, szék. A tanári asztal viszont nem volt elkülöníthető. A fal mellett néhány odatolt, egyszemélyes asztal álldogált.  A tábla mellett, a sarokban kisszekrény, fölötte polc: kávéfőző, névre szóló bögrék, egy tucat toll, papírok. Egy óriási babzsák-fotel. A falakon graffitik. Az egyik a csoport tagjainak beceneveit és a nekik fontos dolgok neveit tartalmazta szépen elrendezve, változatos és jó ritmusú grafikaként. A terem legnagyobb, hátsó falát egyetlen, hatalmas felirat foglalta el: Szeretünk!

Na, ezt a feliratot láttátok, kedves olvasók Magyarországtól Ausztrálián át Nicaraguáig. És ne feledjétek: aki csak olvassa, mindenkinek, így Nektek is szól ez a felirat! Mint szeretett barátot értesítelek tehát mindőtöket: mi tagadás, némileg megkésve, de elkészült a TABLÓ!

Felkerült a sikeres érettségijükre való tekintettel új nevet kapott, HT12 Megérett néven futó csoportba, órákon belül sokan lájkolták. A csapat összetart. Én magam meg úgy érzem: megérdemlik, hogy nektek is megmutassam. Nektek, akiknek általam üzenték,  ismeretlenül azt, amit itt, ebben a furcsa nevű iskolában éltek-tapasztaltak meg. 26677689_1624887300911126_6834607022880441599_o

 

Advertisements

2 thoughts on “Érettségi tabló januárra

    1. Köszönöm! Az érdem Iváné, a csoportvezetőé, a kollégáké, akik vele együtt dolgoztak és a gyerekeké, akik ilyen nagyszerű emberekké nőttek. Büszke vagyok rájuk!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s