Boldogok a sajtkészítők….

A minap teaszűrő után kutatva léptem be nem túl nagy iskolánk viszonylag szűkös konyhájába. Illetve… szóval nem fértem be, annyira tele volt gyerekkel és kollégával. Látszott, hogy ami itt történik, annak fele se tréfa:

Az aprítás mellett zajlott még hevítés, kavargatás, ecetezés; és mindezek akkurátus dokumentálása sem maradt el. Biztosan akárki más is megkérdezte volna a helyemben, hogy hát mi zajlik itt. És az vesse rám az első követ, aki nem ámult volna el a felelet hallatán: kémia és biológia óra.

Mindenesetre az összes aprított, összerántott és leszűrt izét tálakba öntötték és nagy súlyokat pakoltak rá. Aztán sós vízbe is áztatták egy darabig. Ezeken a napokon már be lehetett jutni a konyhába, csak furcsa dolgokat talált ott az ember. Katalinka jutott eszembe, akit a gyerekdalban idejekorán figyelmeztetnek, hogy, ha nem száll el, akkor “jönnek a törökök, sós kútba vetnek, onnan is kivesznek, kerék alá tesznek, onnan is kivesznek…” s további fenyegetések teljesednek be rajta. Ez a furcsa dolog azonban a hasonló megpróbáltatások hatására különös metamorfózison ment keresztül:

SAJT LETT BELŐLE!

Amikor elérkezett az ideje, mint egy menyasszony, tüllfátyolából kibontakozva teljes szépségében mutatkozott meg a csapat ámuló szemei előtt. A homályos kép mutatja, nekem is megremegett a kezem a sajttál lenyűgöző látványától…

 

A  fenti történések pedig egy akkurátus projektté álltak össze, pedig csak az időprés mutatott hasonlóságot az érlelődő tejtermék megpróbáltatásaihoz. A projektbemutatóra összeért a sajt is, a tudomány is. A tudományos bemutató sajtkóstolóval kapcsolódott össze, miközben sok mindent megtudtunk a sajtkészítésről, a tej összetevőiről,  az oltónövényekről, az egészséges és hamisított ételekről, laktózérzékenységről és még ki tudja, mi mindenről nem került szó az egymás után következő prezik kapcsán. Tömtük a fejünket valódi és átvitt értelemben egyaránt.

Végül pedig a projekt záró értékelése következett. Az egész heti munka áttekintése  az együttműködésről és a sajtfűszerezés rejtelmeiről, a prezikészítés érdekességéről és nehézségeiről, továbbá az elméleti anyaggyűjtés forrásainak felkutatásáról és megbízhatóságuk ellenőrzéséről szólt. S  mintegy mellékesen valóban mindenki kapott kémia s biológia osztályzatot.  Abból a sok mindenből, ami itt történt, a bizonyítványba ezek a számok kerülhetnek be. Hogy mi van ezek mögött a számok mögött, azt csak az tudja, aki maga is részese volt a történetnek. Mindenesetre aki a fülig érő szájú gyerekeket és kollégákat látja, levonhatja a címben idézett klasszikussal együtt a pedagógiai következtetést:

Valóban boldogok a sajtkészítők.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s